Какво е фитотерапия

Фитотерапията е клон на медицината и фармакологията, който представлява научно обоснована профилактика и лечение с галенови препарати, получени отлечебни растения и части от такива.

Този клон на медицината използва съвременни научни изследвания на био-химичния състав и лечебните свойства на растенията. Фитотерапията се опира на хилядолетния традиционен лечебен опит на човечеството.

3815_300Наименованието „фитотерапия“ произлиза от „phyton“ – растение и „therapy“ – лечение (от гръцки език). Тя представлява алтернативен метод на лечение, базиран на лечебните свойства на билките, които се приемат с добра поносимост и без сериозни странични ефекти, а в същото време са високоефективни.

Няма съмнение, че най-скъпото за човека е здравето, което в голяма степен зависи от начина на живот и връзките му с околната среда. Много от нас, търсейки нови, по-добри и „престижни“ синтетични медикаменти, забравят за старинната народна медицина, която в продължение на хилядолетия е лекувала човека само и единствено с помощта на билките.

С фитотерапия успешно се лекуват заболявания на кожата, нервната, храносмилателната, сърдечно-съдовата, дихателната, ендокринната системи. От лечението с растения се повлияват изключително добре и редица хронични заболявания. При тях фитотерапията е много добра алтернатива, тъй като леченеито с растения е с висока поносимост и ниска токсичност, докато продължителният прием на синтетични лекарства не гарантира напълно излекуване (и се налага следващ курс на лечение) и причинява редица странични ефекти.

Тайната на лечебния ефект на фитотерапевтичните средства е в химическия състав на активните вещества в билките. Съответно с лечебна цел се използват частите от растението, в които има най-голяма концентрация на полезни вещества – етерични масла, флавоноиди, витамини, дъбилни вещества, алкалоиди, сапонини, танини, гликозиди, захари.

Плюсовете на фитотерапията са много, като основните са, че:Assorted basil herbs

  • При лечението с растения липсват неприятните странични ефекти, които обикновено се появяват при продължително лечение с медикаменти, особено антибиотици.
  • Ефектът от фитотерапията е дълготраен и се постига пълно излекуване.

Като минус на фитотерапията може да се посочат дългия период на лечение и липсата на ефект при бързо развиващи се заболявания, психични и инфекциозни болести.  

В световен мащаб са познати около 500 000 растителни вида, но само около 5% от тях са проучени като фармакологично активни вещества. Това показва само едно – съществува огромен резерв от все още непроучени видове и възможности за откриване на нови лечебни растения.

В България съществува голямо богатство и разнообразие от растителни видове, приблизително около 3 600 на брой. От тях се употребяват около 650 лечебни растения, като 300 вида се събират ежегодно.

Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия, билките като естествен енергиен и хранителен източник съдържат висок процент биологично активни вещества. Богати са на разнообразни химични съединения като алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, дъбилни вещества, флавоноиди, лигани, кумарини, етерични масла, витамини, микроелементи.

Ефект

Във фитотерапията билковите препарати са подбрани така, че да засилят или стимулират нормалните функции на тялото. Природните лекарства съдържат редица полезни вещества (напр. витамини, фитонциди и др.) Поради тази причина те често оказват по няколко паралелни терапевтични ефекта върху човешкия организъм.

Фитотерапията прилага растенията в свежа или изсушена форма, или под формата на мехлеми, настойки, отвари, прахове, сиропи, като за извличането от растителната суровина на лекарствено-активните вещества се правят водни, спиртни, спиртно-водни, спиртно-етерни, маслени, глицеринови и други извлеци.

Три са източниците, на които фармакологията се позовава:

  • народна медицина - с нейния емпирично натрупан през столетията опит;
  • експериментална фармакология и токсикология с лечебни растения; и
  • клинична фармакология.

Оставете отговор

CAPTCHA Image

*